Under den pågående Computex-mässan har Asus avslutat sin presskonferens och några av nyheterna som visades upp var telefonfamiljen Zenfone 3. Däri ingår tre modeller – Zenfone 3, Zenfone 3 Deluxe och Zenfone 3 Ultra.

Tidigare Asus-telefoner har använt sig av plastbaserade material för konstruktionen, med matchande prislappar i budgetsegmentet. Telefonerna i Zenfone 3-familjen överger budgetmaterialen för mer premium-klassade material som metall och glas. Instegsmodellen Zenfone 3 använder sig av en bak- och framsida i glas medan Deluxe- och Ultra-modellerna använder metall.

I och med att Intel mer eller mindre har övergett smartphone-marknaden med Atom-kretsarna har Asus i år satsat på processorkretsar från Qualcomm. I Zenfone 3 tickar en Snapdragon 625 vars åtta Cortex-A53-kärnor tuffar på i 2 GHz.

Kretsuppsättningen tillverkas med 14 nanometers tillverkningsprocess, vilket tillsammans med ett batteri på 3 000 milliamperetimmar borde ge en respektabel batteritid. Utöver detta erbjuds även LTE Cat 6 (300 Mbps ned, 50 Mbps upp), dual-SIM-stöd (en Micro SIM och en Nano SIM) samt mellanklassade grafikdelen Adreno 506.

Zenfone 3 är utrustad med 3 gigabyte primärminne och 32 GB internt lagringsutrymme, något som kan expanderas genom att placera ett minneskort i enhetens andra SIM-kortplats. Skärmen är en 5,5 tum stor IPS-panel med 1080p-upplösningen. Högtalaren ska också vara förbättrad med en Hi Res Audio-certifiering.

Vidare används USB Type-C som anslutningsmetod över USB 2.0 och på enhetens baksida finns en fingeravtrycksläsare. Ovanför denna finns en kamerasensor på 16 megapixel med en bländaröppning på f/2.0, optisk bildstabilisering för foto och video och autofokus via laser.

Den lyxigare varianten Zenfone 3 Deluxe använder till skillnad från grundmodellen en rundad baksida i metall. En annan stor skillnad är skärmen som här är en 5,7 tum stor Super AMOLED-panel med 100 procent stöd för NTSC-färgrymden. Även insidan är vassare med en Snapdragon 820-krets och hela 6 GB primärminne. LTE Cat 13 stöds vilket ger 150 Mbps upplänk.

Zenfone 3 Deluxe ansluter också över USB Type-C fast här över USB 3.0 och snabbladdning via Qualcomm Quick Charge 3.0 stöds. Detta blir den första telefonmodellen som använder Sonys nya kamerasensor IMX318 på 23 megapixel. Den interna lagringen börjar vid 64 gigabyte men ska bli tillgänglig i storleken 256 GB längre fram.

Sist men bokstavligt talat inte minst så visar Zenfone 3 Ultra att Asus inte har övergett "phablet"-marknaden. Skärmen är en 6,8 tum stor LCD-panel på 1080p och stöder 95 procent av NTSC-färgrymden. En bildprocessor vid namn Pixelworks Iris2+ ska förbättra bildupplevelsen med 4K-video. Ultra-modellen ska även vara först ut med stöd för DTS Headphone:X 7.1-surroundljud.

Batteriet är hela 4 600 milliamperetimmar stort och ska kunna ladda andra enheter. Primärminnet är 4 GB stort och den interna lagringen börjar vid 64 GB. Systemkretsen är en Snapdragon 652, vilket innebär att USB Type-C-anslutningen går över USB 2.0, men i övrigt stöds andra tekniker som Quick Charge 3.0.

Grundmodellen Zenfone 3 har ett riktpris på 249 dollar, vilket borde ge ett pris i närheten av 2 700 kronor inklusive moms. Zenfone 3 Deluxe börjar på 499 dollar, med ett uppskattat svenskt pris runt 5 300 kronor. Zenfone 3 Ultra kostar 479 dollar för den enklaste modellen, cirka 5 000 svenska kronor. Några lanseringsdatum har ännu inte avslöjats.

► Läs alla artiklar från #computex-2016