Asus presenterar under Computex en rad nya produkter i det mobila segmentet, däribland två nya hybriddatorer i form av Transformer 3 och Transformer 3 Pro. Dessa använder Windows 10 som operativsystem och lanseras som direkta utmanare till Microsofts egna Surface Pro 4. Vad gäller både utseende och funktion märks också flera likheter med Surface.

Både Transformer 3 och Transformer 3 Pro erbjuder en bildskärm på 12,9 tum och anslutningar i form av USB 3.0, HDMI samt USB Type-C med stöd för Thunderbolt 3. För att utöka funktionaliteten fungerar båda med Asus-tillbehör som penna och den fristående dockningsstationen XG Station 2 som då ger prestandan en ordentlig skjuts tack vare grafikkortet Geforce GTX 1080 Strix. Under presentationen kunde uppsättningen utan problem driva VR-tillbehöret Oculus Rift.

Andra tillbehör som visas upp i samband med de nya hybriderna är en ny universaldocka med ännu fler anslutningar så som Ethernet, VGA och minneskort samt Audiopod, en högtalare med fyra inbyggda högtalarsegment från Asus partner Harman Kardon.

Båda erbjuds i två färger som kallas Icicle Gold och Glacier Grey. Av de två är Transformer 3 Pro är något tjockare med sina 8,35 millimeter, men också kraftfullare tack vare en Intel Core i7-processor, primärminne på 16 GB 2 133 MHz och upp till 1 TB PCI Express-baserat lagringsminne. Kameran på baksidan är på 13 megapixel, och det finns dessutom en framåtriktad med stöd för ansiktsigenkänning vid inloggning.

Med Transformer 3 Pro följer ett tangentbordstillbehör med bakbelysta tangenter, som enligt Asus ska ge en skrivupplevelser motsvarande en normal bärbar dator. Tangentbordet heter Cover Keyboard, och erbjuds i fyra färger.

Transformer 3 är bara 6,9 millimeter tjock, men också mer blygsam vad gäller prestanda. Asus har inte avslöjat vilken processor denna variant har, mer än att det är fråga om "sjunde generationens Intel Core". Den har upp till 8 GB primärminne och upp till 512 GB SSD-lagring. Även Transformer 3 har en 13 megapixelkamera på baksidan.

Även Transformer 3 levereras med ett kombinerat skydd och tangentbord, dock utan upplysta tangenter. Tillbehöret kallas Asus Transformer Sleeve Keyboard, och erbjuds även det i fyra färger.

Säljstart blir enligt Asus under sommaren, och priset för Transformer 3 Pro börjar på 999 dollar, i svenska kronor motsvarande ungefär 10 400 kronor inklusive moms. Transformer 3 börjar på 799 dollar eller cirka 8 300 kronor inklusive moms.

► Läs alla artiklar från #computex-2016