Att installera tillägg i webbläsaren som blockerar reklam på internet är vanligt förekommande. Mjukvara som Adblocker används flitigt för att undvika olika typer av annonser och andra sorters reklam på nätet.

Det är dock inte alla som är tillräckligt tekniskt bevandrade för att installera sådana verktyg, framför allt inte bland användare av mobila enheter, där reklam enligt undersökningar upplevs som störande och upptar allt för stor del av den mobila enhetens skärmyta. Reklamen anses dessutom äta upp en allt för stor del av användarnas datamängd.

För att göra det mobila surfandet till en trevligare upplevelse ska mobiloperatören Tre inleda ett experiment i Storbritannien där reklamen ska blockeras på nätnivå. Experimentet ska löpa mellan den 13-20 juni och kunderna ska själva välja om de vill delta i experimentet eller ej. En halv miljon Tre-kunder ska bli inbjudna till att delta.

Blockeringen på nätnivå sägs kunna stoppa cirka 95 procent av nätreklamen, men undantag finns. Annonser på sociala nätverk som Facebook och Twitter kommer inte att påverkas av reklamblockeringen utan kommer visas precis som vanligt.

Internet Advertising Bureau, en organisation som representerar nätannonsörer, är föga oväntat inte särskilt positiva till experimentet och har i ett uttalande till BBC påpekat att fokus borde ligga på att få annonsleverantörerna att ta fram mindre störande annonsmaterial istället för att blockera annonserna.

Tre i Sverige har i skrivande stund inte aviserat något liknande projekt för den svenska marknaden.