Med AMD, Intel och Nvidia med på tåget ser 2016 ut att bli året då externa grafiklösningar för bärbara datorer blir tillgängliga på bred front. Ett av företagen som satsar på konceptet är Asus, där prototypen som visades upp under CES tidigare i år nu börjar närma sig lansering i form av ROG XG Station 2.

Likt prototypen är XG Station 2 en extern låda med utrymme för valfritt grafikkort. Lådan är bestyckad med ett integrerat nätaggregat på 680 W, där 500 W är dedikerat att driva grafikkortet. Den övriga effekten används för att driva enhetens anslutningar på den inbyggda dockningsstationen samt strömmatningen till den bärbara datorn som kopplas till lådan.

Anslutningen till datorn sker via Thunderbolt 3 alternativt Asus egna proprietära gränssnitt. Gemensamt för båda anslutningarna är att de använder sig av fyra banor PCI Express 3.0, men företaget hävdar att de kan klämma ut 15 procent högre prestanda via sitt eget gränssnitt tlll följd av lägre overhead. Det sistnämnda gränssnittet väntas komma till företagets bärbara speldatorer mot slutet av året.

Enligt Asus kan en skarp lansering bli aktuell mot årets andra halva, och främst handlar det om att de väntar på Microsofts Anniversary-uppdatering till Windows 10. Denna ska enligt uppgift lägga till ytterligare funktionalitet för externa grafiklösningar.

► Läs alla artiklar från #computex-2016