Det är nu inte långt kvar till AMD:s lansering av arkitekturen Polaris. Först ut är toppmodellen i serien, Radeon RX 480, som istället för prestanda i toppskiktet ska inta mellansegmentet med aggressiv prissättning. Inför släppet är bolagets partner i full gång med att förbereda grafikkort för försäljning.

Nu visar nya bilder Radeon RX 480 från partnertillverkaren XFX, som utöver ett antal förmodade skräddarsydda varianter även omfamnar referensdesignen från AMD. Den lämnas dock inte helt orörd utan får utöver den ordinarie kyllösningen även en täckplåt på baksidan av kretskortet.

För första gången skruvas också referensdesignen isär och under kåpan skymtas en kyllösning som av allt att döma varken har ångkammare eller värmeledningsrör. Kylflänsen i aluminium får istället klara sig med en bit ingjutet koppar, som i sin tur kyls av av en radialfläkt.

Grunden för Radeon RX 480 är grafikkretsen Polaris 10 enligt den nya arkitekturen Graphics Core Next 4.0, med 2 304 streamprocessorer som tros få en basfrekvens på 1 080 MHz och ett maximalt turboläge på 1 266 MHz. Varianten som läckt från XFX får dock enligt en skärmdump i GPU-Z en fabriksöverklockning på 1 328 MHz.

Till detta hör en 256-bitars minnesbuss med GDDR5-minne klockat till 8 000 MHz, vilket ger en teoretisk bandbredd om 256 GB/s – samma som Nvidias nya Geforce GTX 1070. Mängden grafikminne landar på 4 GB för instegsmodeller med startpris på 199 dollar, medan mer påkostade lösningar från 229 dollar får 8 GB.

Trots löften om slagkraftiga priser ser AMD:s rekommenderade priser ut att i bästa fall endast gälla enstaka modeller som följer referensdesignen till punkt och pricka. Varianter med högre klockfrekvenser och mer tilltagna kylare ser av allt att döma ut att gå hela vägen upp till 299 dollar, motsvarande 3 100 kronor inklusive moms.

Lanseringen av Radeon RX 480 väntas äga rum den 29 juni.

Källa: Videocardz.