Uppgraderade versioner av Microsofts och Sonys respektive konsoler bekräftades tidigare under året och möttes av blandade reaktioner bland spelare och utvecklare. Många är dock positiva till detta och en av dem är Tim Sweeney, medgrundare och VD för spelstudion Epic Games. Enligt honom kommer de nya konsolerna innebära många fördelar för utvecklare.

Det är i en intervju med Eurogamer han uttalar sig angående de nya konsolerna. Han menar att en av de största fördelarna med Playstation 4 Neo och Xbox One Scorpio är att användarbasen för konsolerna kommer bli mer stabil då de, som Tim Sweeney uttrycker det, inte behöver börja om från noll vart sjunde år.

Detta eftersom att både Xbox Scorpio och Playstation 4 Neo ska vara kompatibla med alla spel som släpps till de mindre kraftfulla versionerna av konsolerna. Den extra beräkningskraften ska bland annat användas till att rita upp bättre grafik och ge stöd för 4K-upplösning.

Denna typ av inkrementella uppgradering ger enligt Tim Sweeney både spelare och utvecklare det bästa av två världar, nämligen den kortare uppgraderingscykeln från PC-plattformen tillsammans med möjligheten att köpa en konsol som är garanterad att kunna driva alla spel som släpps till den.

Han är dock inte positiv till alla Microsofts val när det kommer till deras spelplattformar. Han har tidigare kritiserat företaget för deras applikationsplattform Universal Windows Platform (UWP), då det enligt honom skadar plattformen och kan skapa monopol kring spelutveckling för PC.

I intervjun nämner han att detta är en oro han fortfarande har och han ser en fara i och med att Microsoft lätt kan låsa ute spelare från att använda andra plattformar än deras egna Windows Store. Han menar att problemet är att Microsoft ännu inte har gett något definitivt besked kring detta.

Xbox One Scorpio förväntas släppas under slutet av 2017 medan Playstation 4 Neo ännu inte har något satt släppdatum. Tidigare uppgifter talar dock för en lansering senare i år.