Under 2014 blev Seagate det första företaget att leverera hårddiskar med sex terabyte lagringsutrymme. Efter det följde enheter med åtta och senare även tio terabyte. Dessa riktade sig dock mot server- och datacentermarknaden, men nu har Seagate lanserat hårddiskar med tio terabyte lagring för skrivbordsdatorer.

För komma upp i den höga lagringskapaciteten används helium, precis som i de 8 TB-hårddiskar Western Digital lanserade tidigare under året. Det Seagate nu lanserat är en modell i Barracuda Pro-serien med 10 TB lagring. Sett till specifikationer handlar det om en 3,5-tums hårddisk med 256 MB cache som snurrar i 7 200 RPM.

Enligt Seagate själva lanseras modellen som ett svar på att kunderna idag ställer högre krav på hårddiskar, både vad det gäller prestanda och lagringsutrymme. Trevligt nog får den rymliga hårddisken en garantitid på fem år.

Seagate Barracuda Pro 10 TB finns tillgänglig på den amerikanska marknaden för 535 dollar, motsvarande cirka 4 600 kronor utan svensk skatt inräknad. Slutgiltigt pris och tillgänglighet på den svenska marknaden är i skrivande stund okänt.