OSVR är en förkortning av Open Source Virtual Reality, och som namnet antyder är detta en öppen plattform för både hårdvara och mjukvara för VR. Plattformen skapades ursprungligen av tillbehörstillverkaren Razer och tanken är att företag ska bygga egna lösningar baserade på OSVR-projektet. Razer har nu gjort den egna lösningen OSVR HDK2 tillgänglig för förbokningar.

Razers HDK2-paket erbjuder ett VR-headset med skärmteknik från företaget Sensics. Skärmen i fråga är en OLED-panel på 5,5 tum med upplösningen 2 160 x 1 600 pixlar, ett bredare synfält om 110 grader och en bilduppdatering på 90 bilder per sekund. Detta håller på pappret jämna steg med konkurrenterna Oculus Rift och HTC Vive.

En nyhet i HDK2-paketet är en modul som ger headsetet stöd för positionsspårning i 360 grader, en IR-sensor som jobbar i 100 Hz och sensorer som accelerometer, kompass och gyroskop. Externa enheter kan anslutas via USB 3.0 och headsetets funktionalitet kan även utökas via interna USB 3.0-portar.

Razers paketlösning innehållet inte några rörelsekänsliga kontroller men är kompatibel med en rad olika tillbehör från tredje part. Exempel på sådana är Leap Motion vars teknik har visats upp tillsammans med OSVR på ett antal olika mässor och videodemonstrationer.

Razer OSVR HDK2 kostar 499,99 Euro att förboka och inkluderar just nu de två speltitlarna Descent: Underground och Radial G: Racing Revolved. Erbjudandet med spelen gäller fram till den 28 juli.

Razer fortsätter även sälja det äldre och tekniskt enklare OSVR HDK 1.4 till det lägre priset 349,99 Euro. Denna version har en lägre upplösning på 1 920 x 1 080 pixlar och lägre bilduppdatering på 60 Hz, men det ska vara möjligt att installera den nya skärmmodulen i HDK2 även i det äldre paketet.