Kickasstorrents är en webbportal som tillhandahåller torrent-filer för distribuerad nedladdning av digitalt innehåll. Webbplatsen har flera miljoner besökare per dag och överträffar ökända konkurrenten Thepiratebay i besökarantal. Idag har sajtens påstådda ägare Artem Vaulin arresterats i Polen för utlämning till USA.

Artem Vaulin är en Ukrainsk medborgare men hans arrestering i Polen innebär att han kan utlämnas till USA då ett utlämningsavtal finns mellan de två länderna. En domstol i Chicago har anklagat webbplatsen och dess ägare för konspiration till rättighetsbrott, konspiration till pengatvätt och två fall av direkta rättighetsbrott.

Amerikanska justitiedepartementet samlade in bevis genom att utge sig för att vara en annonsör på webbplatsen och kunde på så sätt få fram information om ett bankkonto kopplat till betalningar för annonser.

Att myndigheterna lyckas peka ut Artem Vaulin som skyldig till webbplatsens aktiviteter bygger på information som lämnats ut av Apple, där hans IP-adress loggats för Itunes-aktiviteter och inloggning på Kickasstorrents Facebook-sida samma dag.

Utöver arresteringen av Artem Vaulin konfiskerades även ett bankkonto associerat med webbplatsen samt flera av dess domäner. I ett uttalande beskriver de amerikanska myndigheternas advokat Leslie R. Caldwell att webbplatsen är ansvarig för distribuering av rättighetsskyddat material till ett värde över en miljard dollar.

Vaulin is charged with running today’s most visited illegal file-sharing website, responsible for unlawfully distributing well over $1 billion of copyrighted materials ... His arrest in Poland, however, demonstrates again that cybercriminals can run, but they cannot hide from justice.

I skrivande stund är Kickasstorrents .com och .tv-domäner inaktiverade men andra domäner som inte faller inom ramen för amerikanska myndigheters kontroll är fortfarande tillgängliga.