När Doom lanserades i maj kördes spelmotorn på OpenGL-gränssnittet, något som uppdaterades till det nya lågnivågränssnittet Vulkan under juli månad. Likt DirectX 12 ger Vulkan utvecklare direkt tillgång till hårdvaran, något som kan ge en ordentlig prestandaskjuts om det hanteras ordentligt.

Inledande tester visade rejäl prestandavinst på AMD-baserade grafikkort, med så mycket som 65 procent högre bilduppdatering i bästa fall, medan Nvidia-baserade grafikkort bjöds på en mer blygsam prestandaförbättring. Bättre prestanda är dock av intresse för alla, men i den demoversion av Doom som blev tillgänglig i juni har Vulkan-stöd inte varit tillgängligt.

Id Software meddelar nu på spelets Steam-sida att stöd för Vulkan nu även finns demo-versionen. Spelare som vill testa på Doom i detta läge bör uppdatera sina drivrutiner, för AMD-grafikkort gäller version 16.7.2 eller senare och för Nvidia-grafikkort gäller version 368.69 eller senare.

I samband med detta går Id Software även ut med detaljer om spelets andra stora kostnadsfria uppdatering. Här adderas två flerspelarlägen, Sector och Exodus, samt tillägg till nivåbyggar-verktyget Snapmap. Uppdateringen ska även tillföra generella optimeringar och förbättringar, men ytterligare detaljer om dessa anges inte.

Uppdateringen blir tillgänglig idag, den 29 juli, och installeras automatiskt för kunder som äger spelet när de loggar in på Steam.