För ett drygt år sedan lanserade Microsoft Windows 10, där bolaget tog ett steg tillbaka från Windows 8/8.1 och slutade att envetet propagera för pekskärmar som framtidens inmatningsmetod. Operativsystemet beskrivs ofta som "det sista", som ska uppdateras och förbättras med tiden.

Nu släpper Microsoft den länge omtalade uppdateringen Anniversary Update, där en av de stora nyheterna är Windows Ink. Det är en funktion som låter användare rita och anteckna med stylus-pennor i olika delar av operativsystemet, samt ska ge bättre stöd i webbläsaren Edge samt produktivitetssviten Office.

En annan nyhet är att Windows Hello utökas från att låta dig logga in på datorn via ansiktsigenkänning, till att nu ge liknande stöd för webbsida och applikationer med stöd för finessen. Andra nyheter är att webbläsaren Edge får stöd för tillägg samt att stödet för den personliga assistenten Cortana utökas.

Utöver en myriad nya finesser har Microsoft finputsat flera element i gränssnittet, däribland startmenyn, notifikationscentret och verktygsfältet. Tillkommer gör även ett mörkt tema, någonting som länge efterfrågats av slutanvändare. Mjukvaran ska även ha optimerats för att förlänga batteritiden på bärbara enheter.

Windows 10-uppdateringen Anniversary Edition finns tillgänglig för nedladdning via Windows Update och Microsofts officiella webbplats. Uppdateringen innebär att operativsystemets installeras om på nytt, men att samtliga installerade program och inställningar består.