Efter flera fall av allvarliga säkerhetshål och nya som kommer upp till ytan har Adobes webbläsarplugin Flash börjat fasas ut på flera webbplatser, framförallt till förmån för HTML5. Under våren framgick att Google planerade ta samma steg med världens största webbläsare, Chrome, något som nu konkretiseras.

September 2015 började Google fasa ut Flash genom att göra element som animationer klickbara, medan videoklipp fortsatte att spelas upp. Med Chrome 53 som släpps i september i år ska samtliga Flash-element som laddas i bakgrunden att börja blockeras per automatik.

I och med Chrome 55 som lanseras i december går Google steget längre och gör HTML5 till standard, undantaget för sidor som endast stöder Flash. För dessa ska webbläsaren fråga om användaren vill göra ett undantag och starta tillägget för att ladda innehållet på sajten.

För att användare inte ska få alltför många förfrågningar om att starta Flash är tio välbesökta sajter med tillägget undantagna. Dessa är Youtube, Facebook, Yahoo, VK.com, Live.com, Yandex.ru, OK.ru, Twitch.tv, Amazing och Mail.ru.