Att sälja sin dator när det är dags för en ny är för många ett bra alternativ, men något som de flesta glömmer är att rensa sina gamla hårddiskar från information. Detta visar ett test från Dagens Nyheter som undersökt hårddiskar på ett antal begagnade datorer.

Tidningen har tillsammans med två stycken säkerhetsföretag utfört ett test för att se hur mycket information som går att återskapa från begagnade datorer. På uppdrag av Dagens Nyheter köpte de båda företagen in ett 50-tal datorer från bland annat Tradera och Blocket.

Resultatet visade att de som säljer sina datorer överlag inte är tillräckligt noggranna när det kommer till att radera sin data. På 42 av datorerna fanns det spår från den tidigare ägaren och i 33 av fallen gick det att få fram så pass mycket information att dennes identitet gick att utröna.

På vissa av datorerna hittades så mycket som 100 000-tals läsbara filer. Dessa innefattade bland annat bilder på kreditkort, lösenord till tjänster såsom Facebook och Gmail och även inloggning till ett IT-system på ett svenskt sjukhus. Endast nio av de testade datorerna var helt rensade tack vare krypterat innehåll och mer noggrann rensning av hårddisken.

Daniel Bonde, säkerhetschef på ett av säkerhetsföretagen, menar att detta beror på att folk i regel är dåliga på att rensa information från sina gamla hårddiskar. Enligt honom tror många att filerna försvinner när användaren trycker på Delete, vilket är uppenbart i testet då många nöjt sig med att endast rensa papperskorgen.

För att informationen ska bli oläslig krävs det att den gamla datan skrivs över och därmed suddas ut. Att kryptera hårddisken har en liknande effekt, då detta gör filerna betydligt svårare att återskapa.