I juli överraskade det japanska telekombolaget Softbank när de tillkännagav sina avsikter att förvärva ARM Holdings, en licensaktör som i entusiastkretsar är mest känd för processordesignerna Cortex-A som lägger grund för så gott som samtliga systemkretsar (SoC) på den mobila marknaden.

Knappt två månader senare meddelar Softbank att affären gått igenom. Priset för ARM Holdings är 24,3 miljarder brittiska pund eller omkring 277 miljarder kronor med dagens valutakurs, vilket gör det till Europas största teknikrelaterade affär någonsin. Beloppet kan jämföras mot ARM:s omsättning för år 2015, som låg på 968,3 miljoner brittiska pund och en nettovinst på 339,7 miljoner.

Att Softbank väljer att betala ett belopp som långt överskrider ARM:s omsättning tillskrivs framförallt de långsiktig utsikterna för sakernas internet (eng. Internet of Things), där saker som hushållsapparater, kläder, accessoarer, fordon och mycket mer ska få elektroniska komponenter och internetuppkoppling.

Softbanks förvärv av ARM är endast en i en lång rad de senaste åren, där andra nämnvärda affärer är amerikanska telekombolaget Sprint för 20 miljarder dollar och en investering på 15 miljarder dollar i Vodafones japanska division.