Det är snart fem år sedan AMD lanserade FX-serien processorer med arkitekturen Bulldozer, som möttes av skarp kritik och senare erkändes som ett misslyckande. Denna har sedan lagt grunden för alla efterföljande processorer i såväl FX-serien som A-serien med integrerade grafikdelar.

Inom kort är det dags för Zen att äntra scenen. Det är en helt ny arkitektur som ska ta ett rejält kliv upp i såväl energieffektivitet som prestanda, det sista med hjälp av Simultaneous Multithreading, en teknik Intel använt i flera generationer och saluför under varumärkesnamnet Hyperthreading. Först ut är Summit Ridge, som kommer utrustad med upp till åtta kärnor.

I samband med den senaste kvartalsrapporten berättade AMD:s VD Lisa Su att arkitekturen Zen för konsumenter släpps i större volymer första kvartalet 2017, men tillade samtidigt att en en lansering i begränsad upplaga kunde ske mot slutet av fjärde kvartalet 2016.

Nu rapporterar Benchlife att Summit Ridge inte släpps förrän februari 2017. Det här innebär att en eventuellt hård strid om entusiasternas gunst är att vänta under första kvartalet 2017, då även Intel väntas lansera nya Kaby Lake där toppmodellen Core i7-7700K får fyra kärnor i uppemot 4,5 GHz.

Den nya processorfamiljen kommer husera i sockel AM4 och lanseras med den entusiastinriktade styrkretsen X370, som kompletterar nuvarande uppställning med B350 och A320. Vilka nyheter X-varianten ska tillföra framgår inte, men sannolikt handlar det om fler anslutningar och kanske även exklusivt stöd för överklockning.

Anledningen till att lanseringen inte sker förrän februari nästa år uppges bero på att moderkortstillverkare behöver tid att bygga upp tillräckligt stora volymer. Flera tros dock tillkännage sina första AM4-modeller under oktober månad, vilket kan betyda att instegsprocessorerna Bristol Ridge med integrerade grafikdelar tar klivet från OEM-exklusivitet till detaljhandeln under hösten.