Sedan förvärvet av Nokias mobildivision har Microsoft slimmat ned sortimentet av Windows-telefoner rejält till endast fyra enheter; Lumia 550, Lumia 650, Lumia 950 och Lumia 950 XL. Sedan lanseringen av de två sista har ingenting nytt hänt på mobilfronten, vilket gjort att det i omgångar spekulerats i att Microsoft på ett eller annat sätt kastat in handduken.

Nu rapporterar Winbeta att Microsoft planerar avveckla varumärket Lumia, med hänvisning till en anonym och högt uppsatt chef på företaget. Enligt uppgifterna upphör försäljningen av samtliga Lumia-modeller i december, någonting som inte minst stärks av att Microsoft prissänkt många av enheterna. Ett tecken på att de vill rensa sina lager.

Som ersättare till Lumia väntas bli nya modeller under parollen Surface Phone, något som stärks av numera borttagna inlägg på Twitter från en Microsoft-anställd. Microsoft har valt att inte kommentera uppgifterna, utan hänvisar istället till sin webbplats för "de senaste Windows-telefonerna".

Vidare har det talats om att Microsoft planerar hålla ett evenemang i oktober, där den eller de nya Surface-telefonerna ska visas. Utöver detta talas det även om en Surface AIO-dator ser dagens ljus på samma tillställning, vilket är sannolikt då bolaget utannonserat nya produkter under samma period tidigare år.