Google får varje månad in en myriad förfrågningar från upphovsrättsinnehavare om att om att ta bort länkar till allehanda material från sökresultaten. Det handlar om sådana som länkar till upphovsrättsskyddat material som film och musik, och nu har även Linux-distributionen Ubuntu drabbats.

Det är Torrentfreak som rapporterar om händelsen, där Google tagit bort en länk till en torrent-nedladdning av operativsystemet Ubuntu på förfrågan från filmbolaget Paramount. Enligt Paramount inkräktar länken på bolagets rättigheter till filmen Transformers: Age of Extinction.

Ubuntu är öppen källkod och fri att dela på nätet. Utvecklarna Canonical erbjuder även själva torrent-filer så att användarna kan ladda ned operativsystemet. Hur det är sammankopplat med Transformers är inte helt tydligt, och det handlar enligt Torrentfreak troligen om ett fel i Googles automatiserade system.

Borttagningen i sig är inte allvarlig, utan det är enligt Torrentfreak implikationerna om vilken makt upphovsrättsinnehavare har över vad som ska visas och inte visas i sökresultaten som är oroande.