I början av september lanserade AMD processorfamiljen Bristol Ridge, som är den sista att använda grundarkitekturen Bulldozer. Mest uppmärksamhet gick dock till den nya sockeln AM4 och styrkretsarna A320 samt B350, vilka ska få sällskap av en tredje i samband med att Zen-baserade Summit Ridge släpps för plattformen.

Den tredje och sista styrkretsen heter AMD X370, vars funktioner hittills varit höljda i dunkel. Nu rapporterar Planet3DNow att det som särskiljer styrkretsen är stöd för Crossfire och SLI, och att den med en Summit Ridge-processor ska leverera full bandbredd till två PCI Express 3.0 x16-anslutningar.

Den som nöjer sig med stöd för överklockning behöver dock inte ett moderkort med den påkostade styrkretsen, utan det här är en funktion som även ska finnas i redan lanserade B350. Det innebär att instegsmodellen A320 är den enda som inte ger möjligheten att skrämma upp processorns klockfrekvenser.

Den nya generationen av styrkretsar kommer med moderna finesser som USB 3.1, SATA Express protokollet NVME för PCI Express-baserade SSD-enheter. Sett till antal tillgängliga anslutningar är det inte mycket som skiljer A320 och B350, och det är än så länge inte känt om X370 kommer med ytterligare funktionalitet.

Vidare blir nyligen introducerade sockel AM4 den enda från AMD framöver. Tanken är att denna ska få en livslängd på flera år och användas för samtliga processorer från bolaget, såväl högpresterande som modeller i lägre prisklasser. Det innebär att moderkorten sannolikt får ett brett prisspann med väldigt varierande funktion.

Lanseringen av arkitekturen Zen och processorfamiljen Summit Ridge med upp till åtta kärnor tros inte äga rum förrän februari 2017. Det är även troligt att AMD håller på styrkretsen X370 till dess.