Försäljningen av bärbara datorer har ökat under året som gått, vilket i sin tur har fått två av de större tillverkarna, Dell och HP, att öka sina säljprognoser under årets kommande månader samt första halvan av 2017. Den ökade försäljningsvolymen är dock inte helt oproblematisk för företagens underleverantörer, som har svårt att hålla uppe produktionstakten.

Enligt en rapport från branschtidningen Digitimes är efterfrågan på bärbara datorer för närvarande större än väntat. Detta leder i sin tur till ett underskott av många av de komponenter som krävs för tillverkning, vilket inkluderar skärmpaneler, batterier och SSD-enheter.

Den ökade efterfrågan tros bland annat bero på Intels lansering av nya processorer, men även ökad acceptans för Windows 10 och att många börjar byta ut gamla produkter. Just operativsystemet kan ses som en stor faktor, då många avvaktade med köp när Windows 8 och 8.1 var aktuella.

Trots underskottet är många av komponenttillverkarna positiva till säljtrenden, och många förutspår att den kommer påverka dem positivt under årets andra hälft.