Kanadensiska Blackberry är en aktör som varit med på telefonmarknaden under en lång tid och som likt Nokia tappade mark när Apple gav sig in i leken med Iphone. Bolaget har i omgångar försökt vända trenden på senare år med olika satsningar, någonting som visat sig inte falla i god jord.

I en ny delårsrapport framgår att Blackberry kastar in handduken och upphör med tillverkningen av mobiltelefoner. Varumärket ska dock inte försvinna, utan beslutet innebär att bolaget inte längre ska producera några enheter själva. Det ska istället göras av extern part, men exakt hur detta ska gå till framgår inte.

Detta går i linje med ett uttalande företagets VD John Chen gjorde i en intervju med Bloomberg tidigare i år. Han sade då att Blackberry skulle sluta tillverka telefoner var ett mycket troligt scenario, men att han skulle veta säkert först i september. Detta händer nu alltså då företagets mobilavdelning gjort en förlust på motsvarande 70 miljoner kronor det senaste kvartalet.

Framtiden för bolaget är istället mjukvara, där Blackberry har mycket på gång. Bland annat arbetar de på mjukvaruplattformen QNX som ska användas för att driva självkörande bilar.