Systemkretsarna Tegra från Nvidia var inledningsvis en storsatsning på den mobila marknaden, men efter att ha blivit utmanövrerad av framförallt Qualcomm flyttades fokus till underhållningssystem och deep learning för bilindustrin. Det här blir extra tydligt med nästa generations Tegra, som är den första produkten att tillkännages med arkitekturen Volta.

Nästa Tegra går under kodnamnet Xavier och här läggs ingen vikt på mobilindustrin utan fokus ligger helt på bilar. Framförallt medför det att Nvidia inte behöver anpassa kretsens strömförbrukning för mobila enheter, utan kan trycka in gott om funktioner och inte minst prestanda.

Tegra Xavier blir därmed bolagets mest avancerade någonsin. Antalet transistorer anges till hela 7 miljarder och tillverkningen sker på TSMC:s 16-nanometersteknik. Storleksmässigt bör den därför ligga i linje med grafikkretsen GP104, som används i Geforce GTX 1080 och GTX 1070, och mäter in på 314 mm2.

För specifikationerna har Xavier åtta skräddarsydda ARM-kärnor, troligtvis tredje generationens Denver. Mest intressant är att grafikarkitekturen är Volta och att antalet CUDA-kärnor uppgår till 512 stycken – dubbelt upp från Tegra X2 (Parker) och Tegra X1 (Erista). Den kommer även med stöd för 8K-upplösning och ett block som kallas "New Computer Vision Accelerator".

Prestandamässigt talar Nvidia om 20 Deep Learning Tera-Ops (DL TOPS). Det är samma som erbjuds av Drive PX 2, som bygger kring dubbla Tegra X2 och två GP107-grafikkretsar. Mest imponerande i sammanhanget är inte att att detta åstadkoms med en ensam krets utan att strömförbrukningen anges till 20 W, det vill säga endast en fjärdedel av Drive PX 2 som är specificerad till 80 W.

Trots att Nvidia nu tillkännagivit Tegra Xavier ligger lanseringen långt fram i tiden. De första leveranserna till partner inleds inte förrän slutet av 2017 och följs därefter upp av en fullskalig lansering 2018. Att Nvidia går ut med produkten så tidigt beror sannolikt på att de vill ge intressenter gott om tid att planera och implementera lösningen i sina framtida produkter.

Källa: Anandtech.