Oculus VR-headset Rift har kommit en lång väg sedan det för fyra år sedan började sin resa på Kickstarter. Sedan dess har företaget köpts upp av sociala nätverksjätten Facebook och växt väldigt mycket. Sedan två år tillbaka håller Oculus varje år en utvecklarkonferens där de visar upp kommande produkter och annat relaterat till VR och denna hölls även i år.

Under årets upplaga, Oculus Connect 3, visade företaget bland annat upp en prototyp för en trådlös version av Oculus Rift. Engadget fick prova enheten, som än så länge går under namnet Santa Cruz, och beskriver den som ett mellanting mellan Gear VR och Oculus Rift.

Till skillnad från Oculus Rift använder sig prototypen av så kallad inside-out tracking, vilket innebär att spelarens rörelser mäts med hjälp av fyra kameror på enhetens framsida istället för externa sensorer. Den prototyp som Engadget fick testa var inte kopplad till en extern dator, utan drivs istället av ett datorsystem som sitter på enhetens baksida.

Enligt Engadget är det än så länge mest ett bevis på att inside-out tracking faktiskt fungerar och huruvida prototypen resulterar i en ny produkt eller inte är för tidigt att säga.