I samband med lanseringen av Nvidias senaste generation Pascal passade bland annat EVGA på att släppa den nya kylarlösningen ACX 3.0. Nu framkommer i flera rapporter från användare att bolagets Geforce GTX 1080 FTW och GTX 1070 FTW dras med värmeproblem, vilket uppenbarat sig med alltifrån svart skärmar till gnistor och förstörda grafikkort.

Uppgifterna om överhettade EVGA-grafikkort stärks av tester från tyska upplagan av Tom's Hardware, som visar att avsaknaden av värmekuddar (eng. thermal pads) på baksidan gör att grafikkorten inte klarar av att hålla nere temperaturerna på spänningsdelen (VRM). Även GDDR5X-minnet ska ligga väl över acceptabla nivåer – 107 grader istället för rekommenderade 95 grader.

During our recent testing, we have applied additional thermal pads between the backplate and the PCB and between the baseplate and the heatsink fins, with the results shown below. Also, we will work with Toms Hardware to do a retest.

I ett inlägg från EVGA bekräftas problemet, som verifierats internt efter att ha kört egna tester i en kontrollerad testmiljö med rumstemperatur på 30 grader. Bolaget utlovar därför en lösning för samtliga användare, oavsett om dessa upplever några reella värmeproblem med sina exemplar.

Användare med ett av de berörda grafikkorten kan ansöka om att få en täckplåt samt värmekuddar på EVGA:s officiella webbplats, en åtgärd de även överväger för andra EVGA-grafikkort som inte ingår i serien FTW. Huruvida de ska lösa överhettningsproblemen för de användare som inte är bekväma med att montera täckplåten själva framgår inte.