Vintern har dragit in över Sverige och om drygt en månad är det dags för julafton, årets i särklass största anledning till att svenska konsumenter sätter sprätt på pengarna. Inför högtiden utser HUI Research traditionsenligt årets julklapp, som för den här gången är det som stått centrum teknikåret 2016.

Vi lever i den digitala tidsåldern med ständigt ny teknik samtidigt som vi lever i ett upplevelsesamhälle där vi förväntar oss mervärden och förstärkta upplevelser i de flesta situationer.

Efter fjolårets Robotdammsugare är nästa produktgrupp att utses till Årets julklapp "VR-glasögon" (VR-headset /reds. anm.). För att erhålla titeln Årets julklapp måste en produkt uppfylla åtminstone en av tre kriterier, varav virtuell verklighet uppfyller samtliga:

  • Produkten skall vara en nyhet eller ha fått ett nyväckt intresse under året.

  • Produkten skall representera den tid vi lever i.

  • Produkten skall svara för ett högt försäljningsvärde eller säljas i ett stort antal enheter.

− Även om VR-revolutionen inte är här fullt ut ännu är detta året då tekniken slog igenom, säger Lena Larsson VD på HUI Research. Årets Julklapp 2016 är en symbol för digitaliseringen och ny teknik kopplat till den starka upplevelsetrenden. Efterfrågan på VR-glasögon kommer sannolikt att explodera framöver i takt med att utbudet och användningsområdena ökar.

I pressmeddelandet utvecklar HUI Researchs VD Lena Larsson motiveringen med att revolutionen inom VR ännu inte är här, men att år 2016 markerar startskottet då konceptet som slog igenom, samt att efterfrågan väntas öka explosionsartat i takt med att såväl utbud som användningsområde breddas.

Vad säger SweClockers medlemmar? Förtjänar VR-headset titeln Årets julklapp eller har en annan produktgrupp gjort sig bättre förtjänt av titeln?