Under ett par dagar i Sonoma, Kalifornien, fick bland annat SweClockers ta del av AMD:s framtidsplaner inom processorer och grafikkort. Ett av huvudnumren för tillställningen var Radeon Instinct, där arkitekturen Vega ska lägga grund för den framtida toppmodellen MI25.

För entusiaster blir Vega AMD:s återkomst till prestandasegmentet, där Nvidia än så länge härjar ostört med Geforce GTX 1070, GTX 1080 och Titan X. Nu sipprar detaljer ut från flera håll om den kommande arkitekturen, som först introduceras i form av grafikkretsen Vega 10.

Under tillställningen hade AMD ett system innehållande ett grafikkort baserat på Vega, där grafikkretsen enligt bolagets representanter var endast ett fåtal veckor gammal och kördes med lägre klockfrekvenser än slutprodukten. Till detta hörde även omogna drivrutiner i Alpha-stadiet.

Spelet som demonstrerades med Vega var Doom i 4K-upplösning med inställningar i Ultra och gränssnittet Vulkan. Under en kortare period lyckades tyska Golem.de och PC Games Hardware få fram ett overlay i spelet med flera detaljer Vega 10, såsom minnesmängd och inte minst prestandan.

Den första detaljen som framgår är antalet bilder per sekund (FPS), som anges till 68 FPS. I Golems fall är det i samma sekvens sajten använder för sina grafiktester och ska innebära ett övertag på omkring 10 procent jämfört mot Geforce GTX 1080. Då det handlar om tidig hårdvara och mjukvara talar detta för att det finns utrymme för förbättring inför den skarpa lanseringen.

Därutöver framgår två andra viktiga detaljer. Den första är minnesmängden på 8 GB, där minnestekniken som används högst sannolikt är HBM2. Den andra är Device ID-slingan 687F:C1, som används av såväl drivrutiner som mjukvara från tredjepart för att identifiera grafikkortet.

Klockfrekvens på över 1,5 GHz

När AMD avtäckte Radeon Instinct framgick att toppmodellen MI25, som baseras på Vega 10, får en beräkningskraft om 25 TFLOPS. Detta är vid beräkningar som utförs vid halvprecision (FP16), vilket innebär att den teoretiska prestandan vid enkelprecision (FP32) är 12,5 TFLOPS.

Förutsatt att tidigare uppgifter om 4 096 streamprocessorer stämmer innebär det att Vega 10 har en klockfrekvens på över 1 500 MHz. Detta är fortfarande en bit under Nvidias Geforce GTX 1080 som har boost-frekvenser på över 1 700 MHz, men klart högre än de 1 266 MHz som Radeon RX 480 har i referensutförande.

Lanseringen av AMD Vega planeras äga rum under första hälften av 2017, det vill säga någon gång under våren eller tidig sommar.