Datalagring är ett vida omdiskuterat ämne i Sverige. Trots att EU tidigare ogiltigförklarat det direktiv som tvingar operatörer att spara information om sina kunder är det fortfarande aktivt i Sverige i dag. Detta har lett till mycket kritik, bland annat från operatören Tele2 som upphörde med lagringen vilket i sin tur ledde till en tvist med Post- och telestyrelsen.

Denna tvist har nu avslutats och EU-domstolen slår fast att den datalagring som genomförs i Sverige bryter mot unionens lagar och är därmed olaglig. Det svenska operatörer gör att de genomför en generell datalagring, där alla kunders information samlas in utifall att den skulle behövas för framtida utredningar eller liknande.

Enligt EU är det endast tillåtet att genomföra denna typ av lagring för att bekämpa grov brottslighet och endast det som är nödvändigt för ändamålet får sparas. De som påverkas måste även underrättas om detta och det får endast pågå under en bestämd period.

Exakt vad domen innebär för operatörer såsom Tele2 är ännu inte känt och det är nu upp till kammarrätten att tolka beslutet och därefter applicera den på svensk rätt.