Redan för fem år sedan under CES 2012 visade MSI en extern grafikkortsdocka vid namn GUS II ämnad för bärbara datorer. Avsaknaden av en standardiserad anslutning gjorde dock att produkten lades på hyllan. Med Thunderbolt 3 är detta åtgärdat och bolaget väcker därmed åter liv i konceptet.

Under CES 2017 visas MSI:s nya GUS (Graphics Upgrade System), som är ett externt kabinett för montering av valfritt stationärt grafikkort. Likt andra liknande lösningar har MSI GUS ett eget nätaggregat samt en rad USB-anslutningar, som kan användas för exempelvis spelmöss och tangentbord.

För att ansluta enheten behöver den bärbara datorn, eller stationära, uppfylla vissa krav. Förutom Thunderbolt 3 via USB Type-C behöver anslutningen också ha stöd för tillägget external graphics standard (eGFX). I hårdvaruväg krävs även en aktiv kabel och på mjukvarusidan är det operativsystemet Windows 10 som gäller.

MSI anger varken släppdatum eller pris för GUS, men gör ändå gällande att den till skillnad från tidigare varianter som visats upp ska lanseras skarpt.

► Läs alla artiklar från #ces-2017