Även om komponenter inte är huvudfokus under CES har det tagit stor plats i år. Detta då Intel släppt arkitekturen Kaby Lake för stationära datorer, men även för att AMD under mässan började tillåta partnertillverkare att visa moderkort med sockeln AM4 och styrkretsen X370.

En av dessa är Gigabyte som visar fyra modeller, varav tre följer formfaktorn ATX och en Micro ATX. Två av de fullstora använder den nya styrkretsen och kallas Gigabyte GA-AX370-Gaming 5 och GA-AX370 Gaming K5, vilka ingår i bolagets spelvarumärke Aorus som känns igen från deras bärbara speldatorer.

Båda modellerna är funktionsmässigt mycket lika och det som sticker ut mest är att att Gigabyte GA-AX370-Gaming 5 har vita detaljer på kylflänsarna medan K-varianten är helsvart. I vanlig ordning återfinns sockeln i överkant och omges av en VRM-sektion med tillhörande kylflänsar. Till höger om sockeln återfinns fyra stycken DDR4-minnesplatser.

Vad gäller anslutningar finns två PCI Express x1 och tre PCI Express 3.0 x16, där två kan användas för AMD Crossfire eller Nvidia SLI. Då AMD Ryzen endast har stöd för 16 kanaler innebär det att dessa delas upp till två PCI Express 3.0 x8 vid körning av två grafikkort.

På lagringsfronten har båda modeller en M.2-anslutning och två SATA Express, vilka även kan användas som fyra ordinarie SATA 6,0 Gbps. Utöver dessa återfinns ytterligare fyra SATA 6,0 Gbps. Här sticker Gigabyte GA-AX370-Gaming 5 ut då den även har en U.2-anslutning över SATA-portarna.

Lanseringen av AM4-moderkort och styrkretsen X370 väntas äga rum i samband med AMD Ryzen, som anländer någon gång under årets första kvartal.

► Läs alla artiklar från #ces-2017