Tidigare under vintern gick AMD ut med att arkitekturen Zen får varumärket Ryzen och gav även en överblick över dess funktioner, men även smakprov på prestandan. Under CES 2017 lättar bolaget ytterligare på locket och avslöjar fler detaljer kring styrkretsarna samt kommande AM4-moderkort.

Alla Ryzen-modeller upplåsta för överklockning

Den första stora nyheten är dock att samtliga Ryzen-processorer blir upplåsta för överklockning, vilket möjliggör för konsumenter att köpa en billigare modell och skruva upp klockfrekvenserna på egen hand. Det här ser AMD som en stor fördel jämfört med Intel, som endast har upplåsta multiplar på utvalda modeller med ändelserna -K och -X.

En av de viktigaste sakerna för Ryzen är inte enbart hur den presterar utan även dess strömförbrukning. Här bedyrar bolaget att toppmodellen får ett TDP-värde på endast 95 W, och antyder även om att fler modeller släpps längre fram med lägre värden.

Vidare avslöjar AMD att Ryzen får 16 banor PCI Express 3.0, vilka kan delas upp i två vid körning av två grafikkort i AMD Crossfire eller Nvidia SLI. Därtill huserar processorn ytterligare 4 banor, vilka dock används för anslutning till styrkretsarna som sitter på moderkortet.

Styrkretsarna AMD X370, X300 och A300

AMD har tidigare avslöjar detaljerna kring styrkretsarna A320 och B350, men nu talas det även öppet om entusiastmodellen X370. Förutom stöd för överklockning är den stora skillnaden att denna variant är den enda som ger stöd för Nvidia SLI och AMD Crossfire.

Sett till anslutningar ger X370 stöd för två USB 3.1 Gen2 (10 Gbps), sex USB 3.1 Gen1 (5 Gbps), sex USB 2.0, fyra SATA 6,0 Gbps och två SATA Express. Den har dessutom åtta banor PCI Express 2.0, som antingen kan användas för instickskort eller av moderkortstillverkare som vill lägga till extra anslutningsmöjligheter via kretsar från tredjepart.

Styrkretsarna är inte det enda som ger AM4-plattform anslutningsmöjligheter. Ryzen har en del grundläggande förmågor inbyggda, som kommer användas på fullstora moderkort men främst är tänkt att göra nytta för kompakta system där de små och strömsnåla styrkretsarna X300 och A300 utan egna anslutningar finns.

Först och främst finns fyra USB 3.1 Gen1 (5 Gbps) och på lagringssidan erbjuds god flexibilitet. Ryzen ger antingen stöd för två SATA 6,0 Gbps och en SSD-enhet (NVMe) som körs över två PCI Express 3.0-kanaler, två SATA 6,0 Gbps och två PCI Express 3.0, eller en ensam SSD (NVMe, 4 x PCI Express 3.0).

Nya monteringshål för kylare

AMD har en lång tradition av att erbjuda kompatibilitet med kylare även när de släppt nya socklar. Det här bryter de till mångas förtret med AM4, någonting som tillskrivs en teknisk begränsning. Där tidigare socklar haft en bit över 900 stycken kontaktpinnar går AM4 upp till 1 331.

Det här innebär att många fler ledningsbanor måste få plats runt själva sockeln, varför monteringshålen behövts flyttas ut. Alla kylare förlorar däremot inte kompatibilitet utan de som spänns fast med de snabbfästen som använts sedan sockel AM2 ska fortfarande kunna användas.

I likhet med många Intel-lanseringar ska flera av de stora kylningstillverkarna ha nya monteringskit redo för Zen. AMD lyfter specifikt fram Noctua som ska skicka ut detta gratis vid uppvisning av ett kvitto, och gör gällande att även Corsair ska erbjuda en liknande tjänst till redan befintliga konsumenter. Utöver dessa två ska fler namn tillkomma längre fram.

Över 50 moderkort vid lansering

Avslutningsvis talar AMD om en fullmatad lansering, med alltifrån färdigbyggda system till moderkort på dag ett. På moderkortssidan räknar bolaget med över 50 modeller från partnertillverkare och fler ska tillkomma. Av dessa väntas även ett fåtal följa formfaktorn Mini ITX (17 x 17 cm).

Dessa uppgifter stärks även i de samtal SweClockers fört med partnertillverkare, där exempelvis MSI meddelar att de kommer leverera en liknande uppställning moderkort i Gaming-serien för AM4 som för Intels sockel LGA 1151 med den nya styrkretsen Z270.

Lansering i första kvartalet

I samtal med SweClockers utsände berättar Robert Hallock skämtsamt att Ryzen inte ska släppas i "sista sekund" den 31 mars av det första kvartalet, den tidsram som tidigare angivits. Trots detta är AMD ännu inte redo att gå ut mer exakt med när den efterlängtade arkitekturen Zen når marknaden.

► Läs alla artiklar från #ces-2017