Virtuell verklighet var rejält på tapeten under 2016. I tät strid lanserades både HTC Vive och Oculus Rift under våren, med Playstation VR som arriärgarde lagom till höstkanten.

För 2017 fortsätter trenden, något som märks tydligt under CES 2017 där otaliga aktörer visar upp VR-relaterade lösningar. Bland dessa finns HTC, vilka passar på att presentera två nya tillbehör för headsetet Vive.

Först ut är Vive Tracker, en stjärnformad enhet som kan fästas på mer eller mindre vad som helst för att sedan spåras via laserfyrarna. Syftet är att ta in valfria föremål i det virtuella rummet, till exempel riktiga sportredskap eller fysiskt korrekta vapen.

Under mässan demonstreras Vive Tracker dessutom i kombination med ett par Bluetooth-anslutna handskar från företaget Manus. Resultatet är spårning av inte bara händerna, utan dessutom av varje enskilt finger – enligt uppgift med hög precision.

Det andra tillbehöret är Deluxe Audio Strap. Som namnet antyder handlar det om en fästanordning för headsetet Vive, vilken introducerar inbyggda hörlurar – mycket likt lösningen hos Oculus Rift.

Det uppdaterade spännet fästs också annorlunda mot huvudet. De mjuka gummibanden ersätts av en skjutbar plastbur för att hålla Vive på plats, något som påminner om lösningen Sony använder för Playstation VR.

Vive Tracker och Deluxe Audio Strap lanseras någon gång under andra kvartalet 2017. Prislapparna är än så länge okända.

► Läs alla artiklar från #ces-2017