Med ett videoklipp för drygt tre månader sedan tillkännagav Nintendo officiellt den bärbar spelkonsolen Switch, där olika sätt att använda den på stod i centrum. Under en direktsänd tillställning natten till fredag avslöjar bolaget fler detaljer, inte minst när lanseringen äger rum och priset.

Den japanska speljätten har tidigare gått ut med officiellt att Switch ska släpps mars 2017, men nu spikas ett specifikt datum till den 3 mars. Priset för enheten blir 29 980 yen i Japan och 299 dollar i USA, där det senare motsvarar omkring 3 350 kronor inklusive moms.

En bland många hängivna Nintendo-anhängare välkommen nyhet är att Switch blir utan regionslås. Det här betyder att speltitlar kan inhandlas från alla världens hörn och användas med Switch, oavsett var enheten i fråga inhandlats.

Då Nintendo Switch blir en bärbar enhet med dockningsfunktion är batteritiden en viktig del. Enligt bolaget ska drifttiden ligga på allt mellan 2,5 till 6 timmar, där saker som olika spel och sannolikt även skärmens ljusstyrka spelar in. Laddning av enheten sker via USB Type-C.

Själva spelkonsolen liknar mest en surfplatta och har pekskärm. Till höger och vänster om denna sitter två avtagbara spelkontroller vid namn Joy-Con, varav den högra även har en IR-kamera. Förutom att kunna läsa av avstånd ska den vara tillräckligt precis för att läsa av skillnaden mellan "sten, sax, påse". Höger Joy-Con har även NFC för att läsa av Amiibo-figurer.

En annan finess med Joy-Con är att båda stöder "HD Rumble". Som namnet anspelar på handlar det mycket riktigt om vibrationer och enligt Nintendo ska denna finess vara tillräckligt precis för att kunna emulera hur ett glas fylls med vatten, eller när det är fyllt med isbitar och skakas.

Vidare återfinns en inspelningsknapp på vänster Joy-Con, men även på bolagets mer potenta Switch Pro Controller. Den fyrkantiga knappen kommer inledningsvis endast kunna användas för att ta skärmdumpar i spel, men Nintendo gör även gällande att det i framtiden ska tillkomma stöd för videoinspelning.

Även om Nintendo Switch kan dockas är den handhållna funktionen huvudnumret, varför uppkoppling tar en stor plats. Nintendo ska därför, i samarbete med Dena, ta fram en onlinetjänst som sannolikt kommer stå som ett alternativ till Xbox Live och Playstation Plus. Vid lansering blir denna gratis för alla, men från och med hösten 2017 tillkommer en än så länge okänd prenumerationsavgift. För trådlös anslutning används Wifi.

Vid köp ingår själva spelkonsolen (surfplatta), spelkontrollerna Joy-Con som kan kopplas på enheten och alternativt montera på en separat hållare, handledsband som kan sättas på vardera Joy-Con, dockningsstation, laddare och en HDMI-sladd. Spelkontrollen Switch Pro Controller säljs separat.

Enligt Nintendo är över 80 speltitlar under utveckling för Switch. Bland dessa återfinns Arms, Splatoon 2, Xenoblade Chronicles 2, ett nytt Shin Megami Tensei och Fire Emblem Warriors. Spelutvecklaren Bethesda passar även på att porta sex år gamla The Elder Scrolls V: Skyrim till spelkonsolen.

För den som sett fram emot ett nytt The Legend of Zelda släpps Breath of the Wild tillsammans med Switch, medan nästa Mario-titel Super Mario Odyssey dröjer till julhandeln 2017.