Efter lång tids väntan avslöjade Nintendo natten till fredagen den 13 januari såväl lanseringsdatum som pris för bärbara och dockningsbara spelkonsolen Switch. Nu bekräftas även ytterligare detaljer om dess hårdvara, som det fram till nu endast cirkulerat rykten om.

Den första och kanske viktigaste detaljen är att skärmen i enlighet med tidigare uppgifter mäter in på 6,2 tum – samma som Wii U Gamepad. Däremot kliver upplösningen upp från 854 x 480 (158 ppi) till 1 280 x 720 pixlar (237 ppi), samt att pekytan är kapacitiv istället för resistiv.

Tanken är att titlar som spelas när användaren bär runt på Switch är att de ska renderas i 1 280 x 720 pixlar. När den sitter i dockningsstation och skickar bild till en storbildsskärm får spelkonsolen tillgång till bättre prestanda, något som gör det möjligt att rendera spel i Full HD eller 1 920 x 1 080 pixlar.

Annan information som bekräftas är att det inbyggda lagringsutrymmet för Switch är endast 32 GB. Positivt i sammanhanget är att detta kan utökas med valfritt minneskort enligt formfaktorn Micro SD, och att Nintendo inte väljer att gå på en proprietär lösning.

För trådlös anslutning återfinns 802.11ac med stöd för 5 GHz-bandet. Någonting Nintendo hoppas ska bli en av paradgrenarna för Switch är att flera användare kan spela ihop över ett lokalt nätverk. Totalt ska åtta olika system kunna kopplas ihop och användas i flerspelarläge trådlöst.

Sett till batteritiden anger Nintendo ett brett spann på 2,5 till 6 timmar, där valet av spel och sannolikt även skärmens ljusstyrka spelar in. Mer krävande spel drar ned drifttiden och för stortiteln The Legend of Zelda: Breath of the Wild hävdar bolaget att spelkonsolen kan leverera omkring 3 timmars speltid. För laddning används den vändbara anslutningstypen USB Type-C.

Lanseringen av Nintendo Switch äger rum den 3 mars till det rekommenderade priset 299 dollar, motsvarande omkring 3 350 kronor inklusive moms.