När AMD hösten år 2011 sjösatte arkitekturen Bulldozer var förhoppningarna höga, inte minst på servermarknaden där många hoppades att bolaget åter skulle ge Intel en ordentlig match. Undermålig energieffektivitet och prestanda resulterade istället i att Intel befäste sin redan dominanta ställning.

Bland servrar med x86-processorer är AMD idag så gott som helt utraderad och Intel innehar en marknadsandel på nära 100 procent. Det här har lett till att Intel i många fall är helt utan konkurrens, någonting många marknadsanalytiker och inte minst kunder anser håller uppe priserna.

Många är därför hoppfulla inför AMD:s arkitektur Zen, som inom en snar framtid gör entré för vanliga konsumenter i form av Ryzen och under årets andra kvartal släpps för servrar. Kodnamnet för den nya generationen är Naples, som ska erbjuda upp till 32 kärnor med Simultaneous Multithreading för totalt 64 trådar samt integration av alltifrån PCI Express 3.0-kanaler till styrkrets med stöd för lagring och nätverk.

I ett blogginlägg skriver AMD:s Forrest Norrad, chef över avdelningen för Enterprise, Embedded and Semi-Custom Business, att tillverkningstekniska framsteg gör att ett serversystem med en sockel kommer kunna matcha dyrare system med två socklar. Med detta menar han att AMD på 14 nanometer lyckats rymma 32 kärnor i Naples, till skillnad från Intel som i dagsläget erbjuder högst 24 stycken.

Till PC World vidareutvecklar Jim McGregor, analytiker på Tirias Research, med att Intel tvingat marknaden att köpa servrar med två socklar och att AMD kan komma att vända den trenden med Naples. Han påpekar även att AMD kommer att släppa processorer med mindre än 32 kärnor för servrar.

McGregor tror dock inte att jättar som Google, Facebook och Amazon kommer gå från Intel till AMD över en natt, då mycket av deras infrastruktur för servrar är anpassade för Intels Xeon-processorer. Kortsiktigt tror han att bolagen kan komma att använda AMD:s återkomst för att få ned priserna i sina förhandlingar med Intel.

Companies won't make a switch to AMD overnight; it could take a year or more to ensure applications work on the new chips. But the competition is good, and AMD has nowhere to go but up in the server market

Även om AMD inledningsvis kan få svårt att slå sig in i datacenter hos de stora jättarna påpekar samtidigt McGregor att det endast kan gå bättre för bolaget, vars närvaro på x86-servermarknaden idag är så gott som obefintlig.