Allt fler steg tas för att färdigställa 5G-standarden, som utöver skyhöga hastigheter ska bjuda på mycket lägre fördröjningar än 4G. Ett hinder på vägen är möjligheten för olika aktörer att kunna utföra storskaliga tester av tekniken, någonting svenska Post- och telestyrelsen (PTS) nu öppnar för.

I ett pressmeddelande framgår att PTS undersöker marknadens intresse för att bedriva 5G-tester, redan under 2017, och tillägger att Sverige har potential att bli ett av de första länderna i Europa med omfattande 5G-nät. För detta ändamål siktar myndigheten på att tillgängliggöra två frekvensband.

Dels vill PTS att 100–200 MHz i 3,4–3,6 GHz-bandet ska dediceras för 5G-tester, samt 1 000 MHz i 26 GHz-bandet. Dessa två, tillsammans med 700 MHz som i dagsläget används för digital-TV och därmed inte kan ingå i testerna, pekas ut som de första frekvensbanden för 5G-utbyggnad i Europa.

Från år 2020 är tanken att PTS permanent ska tilldela de aktuella frekvensbanden inklusive 700 MHz-bandet för storskalig kommersiell 5G-utbyggnad.

Läs SweClockers reportage om nuläget för 5G