Några av de stora framstegen som ska ske när 5G-nätverk och tillhörande klientenheter når marknaden är låg latens och gigabithastigheter, men tanken med 5G-generationen är också att den ska samexistera med förbättrade varianter av 4G/LTE-generationen. LTE är utformat för att utvecklas med tiden, något Intel och Qualcomm nu demonstrerar.

Qualcomm presenterar nu det integrerade LTE-modemet X20 som följer upp företagets första gigabit-kapabla modemkrets X16 från i fjol. Qualcomm X20 lägger till stöd för LTE Cat 18, vilket möjliggör teoretiska hastigheter på 1,2 Gbps, en tjugoprocentig ökning från föregångaren X16. För uppladdningar stöds LTE Cat 13-hastigheter på 150 Mbps. Flera samtidiga anslutningar stöds i form av MIMO 4x4.

Utöver de högre hastigheterna stöder X20 även en teknik som kallas 256-QAM, kort för Quadrature Amplitude Modulation, en förbättring av LTE-standardens överföringshastighet över radiosignaler. Hastigheterna för meddelandesignaler kan nå 100 Mbps ner och 150 Mbps upplänk, dock är detta teoretiska hastigheter som sannolikt blir betydligt lägre i praktiken.

Även Intel har introducerat ett gigabit-kapabelt LTE-modem i form av XMM7560. Här stöds LTE Cat 13/16, vilket innebär teoretiska nedladdningshastigheter om 1 Gbps och uppladdningshastigheter om 225 Mbps. Vidare kan kretsen upprätta upp till åtta individuella radioanslutningar (MIMO 8x4) och hela 35 frekvensband inom LTE-standarden stöds.

Ett nämnvärt tillskott i XMM7560 är stöd för CDMA, något som Intels tidigare modem saknat stöd för. Detta har inneburit att företagets kretsar inte kunnat användas på marknader där CDMA används. Apple använder exempelvis Intel-modem i Iphone 7-modeller för de amerikanska operatörerna AT&T och T-Mobile, men använder Qualcomm-kretsar för övriga operatörer och marknader.

Stödet för CDMA i kombination med gigabit-hastigheterna skulle potentiellt låta Apple satsa på Intel-modem i samtliga telefonmodeller framöver, något som kanske blir extra aktuellt med tanke på den rådande juridiska situationen där Apple har stämt Qualcomm för uteblivna royalties.

Intel XMM7560 ska testproduceras under första halvan av året och sedan gå in i full produktion kort efter detta. Sannolikt blir det för nära inpå för att kretsarna ska hinna användas i Apples beryktade Iphone 8-presentation i september. Enligt Qualcomm har även X20 börjat testproduceras men kommersiella tillämpningar är inte att vänta förrän första halvan av 2018.