Tillsammans med Qualcomm är sydkoreanska Samsung en av de stora aktörerna inom tillverkning av systemkretsar för mobila enheter. Dess senaste modell Exynos 8 Octa 8890 används i telefonerna Galaxy S7 samt Galaxy S7 Edge och var Samsungs första systemkrets med inbyggt 4G/LTE-modem.

Denna får nu en uppföljare, då Samsung presenterar Exynos 9 Series 8895. Det handlar om en åttakärnig krets, där fyra kärnor är egenutvecklade och övriga fyra är precis som tidigare strömsnåla ARM Cortex-A53.

Där Samsung tidigare använt en 14-nanometersteknik för tillverkning går de nu över tillverkning på mer energieffektiva och transistortäta 10 nanometer, vilket Exynos 9 blir den första att utnyttja. Detta ska resultera i upp till 27 procent högre prestanda och 40 procent lägre strömförbrukning jämfört mot tidigare.

För grafik används ARM:s Mali-G71, vilken stödjer in- och uppspelning av material i 4K UHD-upplösning med 120 bildrutor per sekund samt komprimeringstekniker som H.265 och VP9. Grafikdelen är enligt Samsung byggd med virtuell verklighet i åtanke och ska erbjuda en bättre upplevelse med lägre fördröjning.

Exynos 9 Series 8895 håller enligt Samsung själva just nu på att tillverkas och troligen kommer användas i bolagets kommande flaggskeppstelefon Galaxy S8, vilken väntas visas upp inom den kommande månaden.