Lanseringen av AMD Ryzen är endast dagar bort och processorerna finns nu att förboka, så även tillhörande AM4-moderkort. Till följd av detta har mer information om såväl moderkort som styrkretsarna hittat ut, där en sak som skiljer X370 och B350 är stöd för flera samtida grafikkort.

Stöd för AMD Crossfire och Nvidia SLI finns på toppmodellen X370, men för B350 har endast stöd för Crossfire. Detta då Nvidia endast ger stöd för SLI om båda grafikkort kan anslutas via åtminstone varsin PCI Express 3.0 x8, en förmåga som AMD valt att begränsa till X370.

Mellankretsen B350 har fortfarande stöd för Radeon-grafikkort i Crossfire, men inte utan kompromisser. Styrkretsen saknar förmågan att dela processorns integrerade PCI Express 3.0 x16-kanaler. Det gör att grafikkort nummer två får anslutas via PCI Express 2.0 x4 på styrkretsen, som i sin tur kommunicerar med processorn genom fyra kanaler PCI Express 3.0.

Att AMD valt att strypa funktionalitet i B350 och därigenom utelämna stöd för SLI kan vara ett sätt att pressa kostnaderna i de lägre segmenten. Även om Crossfire är möjligt med B350 är det inte säkert att det är en bra lösning, då grafikkort två inte enbart har en åttondel av bandbredden jämfört mot det första, utan även får extra fördröjningar (eng. latency) då det behöver ta en omväg genom styrkretsen.

► Läs alla artiklar om #AMD Ryzen

AMD Ryzen och styrkretsarna X370 och B350 lanseras den 2 mars.

Källa: Computerbase.de