För andra året i rad, vilket gör det till en tradition enligt grafikchefen Raja Koduri, höll AMD det kryddstarka grafikevenemanget Capsaicin i samband med Game Developer Conference. Även denna gång stod framtiden i centrum, mer specifikt grafikarkitekturen Vega.

Den största nyheten kom sist och det var namnet. Det har länge spekulerats kring att det första grafikkortet med Vega ska heta Radeon RX 490 eller RX 580. Namnet har dock fått så stort genomslag bland AMD:s anhängare att de väljer att döpa det efter arkitekturen till – Radeon RX Vega.

Medan fokus med arkitekturen Polaris och Radeon RX 460, RX 470 samt RX 480 var marknadens lägre prissegment siktar AMD på entusiastklassen med Radeon RX Vega. Den nya arkitekturen är även tänkt att "demokratisera" 4K-upplösning och ta Vega till "miljontals användare" – via molnet.

I samband med evenemanget tillkännager AMD ett samarbete med Liquidsky, som i dagsläget betatestar en tjänst för att strömma mer komplexa spel till enheter med klenare hårdvara. Tjänsten ska bygga runt Vega, som på distans renderar spelet och skickar en videoström till slutanvändaren.

En av huvudfinesserna med Vega är High-Bandwidth Cache Controller (HBCC), en ny typ av minneskontroller. Denna ska bättre ta tillvara på allt tillgängligt grafikminne och bandbredd än tidigare lösningar. Detta lyfts fram som en stor fördel då grafikminnet är en av de dyraste komponenterna på ett grafikkort.

För att demonstrera fördelarna visar AMD en demonstration i Deus Ex: Mankind Divided, där Vega får i snitt 50 procent högre bildfrekvens (fps) med HBCC än utan medan minimivärdet tar ett skutt upp med hela 100 procent. Samtidigt talar AMD om att spelet från början utvecklats med 4 GB grafikminne i åtanke, men att det med hjälp av HBCC rullar bra även när Vega artificiellt begränsas till 2 GB.

Sett till specifikationer håller AMD locket på. Det som är känt sedan tidigare är att grafikkretsen flankeras av två HBM2-minneskapslar och att tidiga exemplar som visats är utrustade med 8 GB grafikminne. Förutsatt att HBM2-minnet är klockat till 1 000 MHz (2 000 MHz effektivt) ger det här en bandbredd på 512 GB/s, samma som Radeon R9 Fury X, som dock inte är utrustad med HBCC.

Lanseringen av arkitekturen Vega och AMD Radeon RX Vega väntas äga rum innan sommarmånaderna och tidigare uppgifter har talat om maj månad.