Tv-tittandet har förändrats radikalt de senaste åren, mycket på grund av att tjänster som Youtube och Netflix ökat i popularitet. Dessa särskiljs idag från traditionell tv, men detta kan i framtiden komma att ändras på grund av ett nytt rättsfall i Tyskland.

Nu rapporterar bland annat tyska Heise att ZAK, den myndighet som övervakar tv- och radiosändningar i landet, bestämt att Twitch-kanalen PietSmietTV ska ansöka om ett sändningstillstånd för att få fortsätta. Enligt ZAK uppfyller kanalen alla krav för att räknas som en vanlig kanal, med redaktionellt material som sänds 24 timmar om dygnet och riktar sig till allmänheten.

Kanalens grundare Peter Smits menar att han inte kommer bestrida beslutet, vilket innebär att han blir tvungen att ansöka om en sändningslicens som kostar mellan 1 000 och 10 000 euro, motsvarande 10 000-100 000 kronor.

Detta ses inte heller som ett engångsfall, utan ska bli prejudikat för liknande tvister i framtiden. Ambitionen är att ta fram lagar som specifikt reglerar material som strömmas via internet, men tills dess kommer existerande lagar appliceras.