Minnesstöd och speloptimeringar är två omdiskuterade ämnen när det kommer till AMD:s senaste processorfamilj Ryzen. Dessa områden har AMD arbetat mycket med sedan lanseringen av processorerna och bland annat släppt optimeringar för Ashes of the Singularity: Escalation.

I en ny intervju med Forbes berättar James Prior, produktchef för Ryzen, och Robert Hallock, teknisk chef för global marknadsföring, om hur AMD jobbar på att få bukt med några av de tekniska tillkortakommanden som Ryzen-plattformen dragits med sedan lanseringen.

Ett av exemplen som nämns är minneshanteringen. Ett vanligt problem bland användare av Ryzen-processorer är att det är svårt att få minneshastigheten för DDR4-minnen att köras i över 3 000 MHz stabilt. Detta beror på AMD:s Infinity Fabric som sammanlänkar CCX-klustren i processorn.

AMD menar att denna kommunikation ska göras mer stabil genom en uppdatering av bootstrap-koden (AGESA) för AM4-moderkort som ska släppas i maj. De påpekar också att en del av ansvaret ligger hos tillverkarna av moderkort som behöver använda fler PCB-lager och bättre kopparlänkar mellan minnesplatserna och processorn.

AMD lovar också att fler uppdateringar av AGESA-koden är planerade framöver som ytterligare ska förbättra prestanda och stabilitet. Dessa kommer likt uppdateringen i maj distribueras av moderkortstillverkarna i form av BIOS-uppdateringar.

Intervjun tar även upp arbete runt optimeringar för spel på Ryzen-processorer. Vid upplösningen 1 920 x 1 080 tenderar moderna spel att bli begränsade av processorn, ett område där Ryzen-processorerna halkar efter Intels alternativ.

Till sist diskuteras även budgetprocessorerna Ryzen 3. AMD planerar att släppa fyrkärniga och kanske även tvåkärniga modeller baserade på Summit Ridge-kislet under tredje kvartalet 2017. Den huvudsakliga skillnaden mellan en Ryzen 5 och Ryzen 3 med fyra kärnor är att den senare ska sakna stöd för flertrådstekniken Simulatenous Multithreading (SMT).