Trots att operativsystemet Windows XP inte haft officiellt stöd sedan tre år tillbaka uppdaterade Microsoft detta tidigare under månaden. Detta då ett ransomware med namnet Wannacry spreds till datorer världen över och en stor del av dessa troddes köra Windows XP.

Enligt statistik från antivirusföretaget Kaspersky Lab utgör dock antalet infekterade Windows XP-datorer en så pass liten del att de knappt är värda att nämna i sammanhanget. De menar istället att majoriteten av datorerna kör Windows 7, med en andel på hela 98 procent.

Efter Windows 7 är det diverse Windows 2008 R2 Server-versioner som utgör den näst största andelen, med lite mer än en procent. Detta innebär att Windows XP utgör 0,01 procent av de datorer som utsatts för Wannacry. Windows 7 är fortfarande det överlägset största operativsystemet, med nästan dubbelt så många användare som Windows 10.

Sedan Wannacry började spridas har diverse lösningar för att bli av med detta dykt upp, där användare bland annat utvecklat verktyg för att låsa upp datorn utan att betala den begärda lösensumma.