De senaste åren har OLED-skärmpaneler varit en av de stora trenderna på marknaden. Ännu har dock inte tekniken fått särskilt stor spridning, utan används mest i TV-apparater från LG samt smarta telefoner från Samsung. En av fördelarna med OLED är möjligheten att göra tunnare paneler med färre lager, vilket gör det möjligt att ta fram exempelvis hopvikbara skärmar.

Nu meddelar The Korea Herald att Samsung gjort nya framsteg när det kommer till denna typ av skärmar och visar en prototyp för en töjbar OLED-skärmpanel på 9,1 tum. Denna kan både böjas, rullas ihop och även tryckas in och sedan gå tillbaka till sin ursprungliga form.

While current flexible OLED is able to be transformed in only one side, this stretchable OLED can be transformed -- whether curved, bended or rolled -- in both sides, above and below.

Enligt Samsung är tekniken fortfarande i ett tidigt utvecklingsstadium och det lär därför dröja innan den dyker upp i faktiska produkter. Bland användningsområdena nämns dock bland annat smarta klockor, IoT-enheter samt skärmpaneler i bilar.

Det är sedan tidigare känt att Samsung arbetar på hopvikbara skärmar och är idag den ledande aktören på området. Företaget räknar med att det dröjer till tidigast 2019 innan dessa börjar användas i smarta telefoner. Detta dels då bolagets paneler utan ramar säljer bra och att det finns vissa tekniska hinder att övervinna för hopvikbara skärmar.