AMD har med lanseringen av arkitekturen Zen skakat om CPU-marknaden. Medan Intel under lång tid inte talade om den nya konkurrensen offentligt resulterade Ryzen i att bolaget både tidigarelade sockel LGA 2066, men också att fyra tidigare oplanerade processorer med 12, 14, 16 och 18 kärnor tillkom.

Anledningen till det senare heter Ryzen Threadripper, som till skillnad från Ryzen 7 som "endast" erbjuder 8 kärnor går hela vägen upp till 16 stycken och 32 trådar via Simultaneous Multithreading (SMT). Lanseringen av denna processorfamilj ska äga rum under sommarmånaderna och har sällskap av en ny styrkrets samt sockel.

Under Computex 2017 visar Gigabyte ett av de första moderkorten för Threadripper. Det som direkt utmärker X399 Aorus Gaming 7 är den enorma sockeln, som huserar inget mindre än 4 094 kontaktstift. Sockeln har tidigare kallats SP3 men ska enligt Gigabytes produktblad få det kommersiella namnet TR4.

Vidare är moderkortet bestyckat med styrkretsen X399. Till SweClockers berättar även Gigabyte att ryktena om en nedskalad variant vid namn X390 inte stämmer, utan att det endast finns en styrkrets. Exakta specifikationer för denna framgår dock inte, men av moderkortet att döma får den avsevärt fler anslutningar än X370 för sockel AM4.

Likt hur AMD:s kommande serverfamilj Naples med upp till 32 kärnor baseras på fyra Ryzen-kretsar på samma substrat, ligger två till grund för Threadripper. Utöver att antalet kärnor går upp till 16 kärnor får processorerna även stöd för fyra kanaler DDR4-minne och 44 PCI Express 3.0-kanaler.

Extra intressant är att Gigabytes produktblad talar om att moderkortet har stöd för "upp till" 64 PCI Express 3.0 till AMD Crossfire eller Nvidia SLI. Hur detta är möjligt framgår inte. En möjlighet är att styrkretsen X399 har en diger uppsättning kanaler som kan användas för instickskort istället för SSD-lagring som ansluts över någon av modellens tre M.2-anslutningar.

Gigabyte ska lansera bland annat X399 Aorus Gaming 7 i samband med att AMD släpper Ryzen Threadripper, som enligt tidigare utsago dyker upp sommaren 2017.

► Läs alla artiklar från #computex-2017