Medan många chassitillverkare lutar allt mer åt att framställa kompakta modeller, finns det fortfarande ett visst intresse för så kallade mastodontchassin. Dessa kännetecknas ofta av ofantliga yttermått i kombination med nästintill oändliga expansionsmöjligheter för såväl komponenter som kylanordningar.

Under Computex 2017 gör Corsair återkomst till denna gigantiska chassikategori i form av prototypen Concept Slate – en storleksklass som företaget senast hade en ny produktlansering i för över fyra år sedan i form av Obsidian 900D. Den nya modellen är en minst sagt bastant skapelse, med en vikt på över 20 kg samt ett yttre tillverkat av härdat glas i kombination med aluminiumdetaljer.

Modellens sidopaneler sitter monterade på gångjärn, och kan likt dörrar öppnas upp för åtkomst till insidan. Här har företaget tagit ett blad ur konkurrenten Phanteks bok, genom att möjliggöra montering av två separata system. Det primära systemet har stöd för moderkort upp till serverklassade formfaktorn SSI-EEB, medan de sekundära monteras ovanpå nätaggregatskammaren i form av ett Mini ITX-dito.

Fokus för chassit ligger dock inte helt oväntat på gedigna möjligheter till vattenkylning, där modellen i grundutförande har stöd för dubbla 480 mm-radiatorer i fronten samt en 420 mm-variant i taket. För att göra själva monteringen av dessa enklare är fläktplatserna i fronten och toppen belägna på två utdragbara skenor.

På baksidan av moderkortsplåten återfinns ytterligare två dörrar, bakom vilka utrymmet för lagringsenheter, kabeldragning samt nätaggregat är belägna. När det kommer till just nätaggregat har prototypen stöd för dubbla sådana, ett i storleksklassen ATX samt ett i den mindre formfaktorn SFX, där syftet är att varje aggregat ska driva ett av de två systemen som sitter monterade i chassit.

För att demonstrera potentialen hos chassit väljer även Corsair att visa upp ett komplett bygge, i vilket dubbla system sitter monterade. Båda dessa vattenkyls med en generös mängd radiatorer, givetvis ackompanjerade av en kavalkad med LED-belysta fläktar.

Corsairs Concept Slate är fortfarande i prototypstadiet, men tanken är att chassit ska mynna ut i en färdig produkt innan årets slut. Företaget satsar på en prislapp som ligger marginellt dyrare än Obsidian 900D vid sin lansering.

► Läs alla artiklar från #computex-2017