I slutet av juli lanserar AMD den efterlängtade arkitekturen Vega för konsumenter, där förhoppningen är att bolaget åter ska kunna tampas mot Nvidia i det yppersta prestandasegmentet. Grafikkort baserade på denna kommer inte ingå i nuvarande Radeon RX 500-serien, utan ska istället heta Radeon RX Vega.

Nu rapporterar HWBattle (koreanska) att AMD i veckan inleder leveranserna av Vega-baserade grafikkretsar till partnertillverkare. Inledningsvis ska det handla om två varianter av Vega 10 – en fullskalig variant med samtliga streamprocessorer aktiverade och en något nedskalad.

Vidare uppges partnertillverkarnas skräddarsydda grafikkort börja skickas ut till distributörer och återförsäljare i slutet av juli eller början av augusti. Rapporten gör även gällande att tillverkarna storsatsar på Radeon RX Vega med fler olika modeller än vad de tillhandahåller för Radeon RX 500-serien.

Prestandamässigt uppges Radeon RX Vega prestera bättre än Geforce GTX 1080, något AMD demonstrerade redan i december med ett tidigt exemplar. Om Vega presterar tillräckligt för att konkurrera mot Nvidias värstingar Geforce GTX 1080 Ti och Titan XP är ännu inte känt.

Grafikkretsen Vega 10 får i sitt fullskalig utförande 4 096 streamprocessorer enligt den nya arkitekturen Next-Generation Compute Unit (NCU), med en klockfrekvens på omkring 1 600 MHz för toppmodellerna. På minnesfronten märks en bussbredd på 2 048 bitar, som AMD tidigare talat om ska ackompanjeras av 4 alternativt 8 GB HBM2 beroende på modell och utförande.

Lanseringen av Radeon RX Vega äger rum på Siggraph 2017 den 30 juli och först ut att släppas blir AMD:s egen referensdesign, som kort därefter ska följas upp av partnertillverkarnas modeller.