Bland det mest komplexa mänskligheten känner till inom vetenskap är kvantfysik. Dess teorier tros kunna lösa många av de problem, som även för de mest påkostade superdatorerna, verkar olösliga, och detta på nolltid. Som SweClockers tidigare skrivit om finns dock flertal problem med bland annat avläsningen av de potentiella kvantdatorerna.

Partiklar, som fotoner, är inom kvantfysiken ett nyckelord och dessa kan vara polariserade på olika sätt när de ej observeras. En polariserad foton har spinn åt en speciell riktning, ofta förenklat till diagonalt, horisontellt och vertikalt. Dess exakta spinn i ett ögonblick kan dock inte förutspås. Därmed antas kvantpartikeln vara på alla vis samtidigt, detta kallas superposition.

När en foton avläses tvingas den anta ett värde och fungerar därmed likt en etta eller nolla i en traditionell dator, men resulterar i att superposition inte längre är ett faktum. Genom kvantsammanflätning (eng. Quantum entanglement) går det få två partiklar att kommunicera direkt, vilket förhindrar superpositionens kollaps innan slutförd beräkning. I teorin kan kommunikationen ske över oändliga avstånd.

Det tidigare uppmätta rekordet för sammanflätning var 1,3 kilometer, något som nu slagits med god marginal. Genom att sända upp en av de två partiklarna i rymden kunde kinesiska fysiker få den spöklika kommunikationen att ske över ett avstånd om 1 200 kilometer. Om det kan genomföras världsomspännande är fullständigt säker kommunikation inte en omöjlighet i framtiden.

Källa: Science