Enligt tradition hölls årets sommarrea på spelplattformen Steam mellan den 22 juni och 5 juli. Till följd Steams reor brukar Valve ha problem med fuskare i ett flertal spel, i och med de låga priserna som lockar till köp på sekundära konton ämnade fusk. I oktober förra året sattes ett nytt rekord på 15 267 avstängda konton inom ett dygn.

Enligt webbplatsen SteamDB, som bland annat för statistik över antal avstängda konton på Steam, har nu Valve återigen valt att stänga av ett stort antal användare. Denna gång handlar det om totalt 40 444 spelare som stängts av genom Valves inbyggda mjukvara VAC (Valve Anti Cheat), vilket är nästintill en tredubbling av det föregående rekordet från i fjol.

Avstängningarna skedde dagen efter slutet på den årliga sommarrean och en stor del av dessa tros vara nya konton som använts för att fuska i spel såsom Counter-Strike: Global Offensive.

Även om VAC stod för majoriteten av avstängningarna blev också 5 002 spelare avstängda till följd av rapporter av andra spelare. Det totala värdet för alla spelares digitala spel-tillbehör i vågen ska ha uppgått till 9 244 USD enligt vac-ban.com.