Den som följt Intels processorgenerationer de senaste 20 åren känner sannolikt inte igen namnet François Piednoël, men sannolikheten är stor att du sett eller använt en processor som bygger på en arkitektur han har varit med om att utveckla. Nu meddelar han i ett Twitter-inlägg att han sagt upp sig från sin position hos Intel.

François Piednoëls titel har varit Principal Engineer där han haft det övergripande ansvaret för de grupper av ingenjörer som utvecklat olika processorarkitekturer. Ett tidigt projekt var Katmai-arkitekturen som låg till grund för Pentium III-familjen, och han var även den drivande faktor i Intels skifte från den Netburst-baserade Pentium 4-plattformen till den Pentium 3-baserade plattformen Banias.

Arbetet med Banias ledde så småningom till att den mer energieffektiva mobila arkitekturen låg till grund för Conroe-arkitekturen, vilken användes i Core-familjen som nyttjades i både mobila och stationära datorer. Denna låg sedan till grund för kommande generationer som spänner från Sandy Bridge till Kaby Lake.

På tal om Sandy Bridge ledde François Piednoël även arbetet med Nehalem-arkitekturen som introducerade en integrerad minneskontroller och QPI, kort för Quickpath Interconnect. QPI är ett system där processorn ansluts till resten av systemet, såsom primärminne och IO-hubben, via direktlänkar.

Tidigare processorgenerationer från Intel använde en teknik vid namn FSB, kort för Front Side Bus, där processorn anslöt till resten av systemet via en databuss. I takt med att flerkärniga processorer introducerades blev FSB-bussen en flaskhals vilket innebar att Intels flerkärniga processorer inte var konkurrenskraftiga med AMD:s processorer som använde den QPI-liknande tekniken Hypertransport.

Med processorfamiljen Core hade Intel sedan tidigare en effektiv processorarkitektur som inte kom till sin rätt i flerkärniga processorer, och med Nehalem undanröjdes till sist denna begränsning. Nehalem introducerades först i konsumentprocessorer i och med Bloomfield-familjen, där bland annat Core i7-920 ingick.

Anledningen till varför François Piednoël nu lämnar Intel nämns inte i det första Twitter-inlägget, men i ett efterföljande inlägg skriver han att hans nästa roll inte kommer vara lika publik då han inte är särskilt förtjust i fanboy-kulturen som uppstått runt processormarknaden.