En trend som börjar bli allt mer vanligt bland teknikföretag är att utveckla specialdesignade kretsar som ska lösa specifika problem eller erbjuda en unik konkurrensmässig fördel. Microsoft har redan doppat tårna i denna trend med den specialanpassade systemkretsen från AMD i Xbox One X, men nu tar företaget steget fullt ut med en egenutvecklad AI-krets i Hololens 2.

Kretsen utvecklas av Microsoft men tillverkas av en ännu inte namngiven partner. Några specifikationer har inte avslöjats, men Microsoft beskriver den som en hjälpprocessor som ska analysera visuell data lokalt på enheten. Detta ska minimera behovet av att skicka och hämta data från molnet och därmed minska latens och göra enheten mer fristående.

Utöver förbättrad prestanda och mer självgående drift ska AI-kretsen även leda till förbättrad säkerhet och informationsintegritet då data mer sällan behöver laddas upp till servrar för vidare analys. Microsoft ansluter därmed till en växande trend med specialdesignade AI-kretsar för såväl lokala beräkningar som stora sammanlänkade nätverk av AI-kretsar, så kallade neurala nätverk.

I konsumentled jobbar redan företag som ARM Holdings och Qualcomm på kretsar som ska kunna utföra AI-beräkningar lokalt i mobila enheter, och Apple utvecklar ryktesvis en sådan krets för kommande mobila enheter. För neurala nätverk har företag som Google, Facebook och Nvidia redan specialdesignade kretsar på plats i serversystem som utgör neurala nätverk.

Microsofts AI-krets ska byggas in i den holografiska processorn, Holographic Processing Unit (HPU), i Hololens 2. HPU-processorn hanterar informationen från samtliga sensorer i Hololens och arbetar tillsammans med en Intel Atom-baserad processor för att skapa den holografiska effekten.

Någon lanseringsperiod för Hololens 2 anges inte, men tidigare spekulationer anger 2019 som en trolig lanseringsperiod.

Läs mer