Upptakten till lanseringen av grafikarkitekturen Vega har varit stormig, där en väntad lansering i maj kulminerade i släppet av Vega Frontier Edition för professionellt bruk i slutet av juni. AMD uppgav då att spelorienterade RX Vega inte skulle vara långt borta, och de senaste veckorna har läckorna duggat tätt.

Nu avslöjar HardOCP bilder på ett AMD Radeon RX Vega i referensutförande, samtidigt som 3DMark Firestrike-siffror signerade Videocardz också letar sig ut. Kortet är klockat till 1 630 MHz, att jämföra med 1 600 MHz för Frontier Edition. Vidare är det utrustat med 8 GB HBM2-minne som tuffar på i hastigheten 1 890 MHz, hälften av de 16 GB som Frontier Edition är utrustad med.

Med en grafikpoäng på 22 230 landar kortet i ungefär samma klass eller strax under Nvidias GTX 1080, som i regel hamnar mellan 22-24 000 poäng. Vega Frontier Edition fick 22 900 poäng i samma test för en månad sedan. AMD hävdar själva att RX Vega ska prestera bättre än Frontier Edition i spel, ett påstående som inte styrks av de läckta resultaten i Firestrike.

Kortets design påminner i mångt och mycket om referensdesignen för RX 480 och RX 580, där vad som ser ut som en gummerad textur täcker framsidan. Vidare återfinns en BIOS-switch, en LED-utrustad logga med namnet Radeon, samt vad som ser ut att vara en svart täckplåt.

Radeon RX Vega ska lanseras på Siggraph den 30 juli, och försäljning väntas inledas kort därefter i augusti. Pris och tillgänglighet i svenska butiker är dock okänt.

Läs mer